REGISTREERIMINE | REEGLID | KATEGOORIAD | KATEGOORIATEST LÄHEMALT | ISIKUANDMETE KASUTUS | HINDAMISJUHEND | ŽÜRII

Cosplay võistlus toimub pühapäeval, 18. septembril. Kellaaeg täpsustamisel!

REGISTREERIMINE

Nagu igal aastal, toimub ka selle aasta AniMatsuri raames cosplay võistlus! Registreerimiseks täida ankeet SIIN hiljemalt 9. september 2022 (23.59 (GMT+3)).

Märkus: käesoleval aastal on tähtaeg jälle tavapärasest varasem! Palun võtke tähtaega tõsiselt!

Lisaks avaldusele on oluline lisada oma taustamuusika MP3 failina ning esitlusest palume saata video:

  • Taustaheli (muusika ja/või dialoog) palume eelnevalt lõigata teile sobivasse vormi ja pikkusesse, salvestada ühe MP3 failina ja lisada Google Drive’i meediakausta (vt. avaldust). Laval ei ole võimalik kasutada mikrofone.
  • Video palume laadida üles kas Youtube’i (privaatse videona) või mõnda pilveteenusesse (Dropbox, Google Drive jne). Kui avalduse esitamise ajaks ei ole etteastest videot olemas, siis palume edastada lingi videole hiljemalt 9. september 2022 (23.59 GMT+3) aadressile cosplay@animatsuri.eu. E-maili pealkirjaks palume panna “AniMatsuri 2022 cosplay võistluse video – lavanimi” ning meili panna oma nimi, lavanimi ja etteaste nimi. Video kvaliteet ei ole oluline ning selleks ei pea olema täiskostüümis. Juhul kui teil on rekvisiite (prop’id), siis oleks hea, kui te need videosse paneksite, siis teame, kuidas saame laval teid aidata! Tegu ei pea olema etteaste lõppversiooniga, välja arvatud juhul, kui etteastega toimuvad suuremad muutused (sellisel juhul on vaja teavitada cosplay meeskonda hiljemalt 11. september kell 23.59 (GMT+3)).

Me armastame varaseid registreerijaid! Nii jääb sul aega idee ja kostüümi veel paremaks tegemiseks. Kui registreerid enne tähtaega ja sul on selleks hetkeks näidata vaid osa kostüümist ning palju entusiasmi, siis on see väga hea! Kogenud cosplayerid festivali korraldajate ja võitjate hulgast annavad sulle hea meelega nõu. Tähtis on ainult see, et registreerimistähtajaks oleks kõik enam-vähem valmiskujul olemas. Eks kõik võistlejad lihvivad oma etendust viimase hetkeni.

Igal aastal on festivalil väga palju külalisi, kes ei julge võistlusest osa võtta, samas käivad ringi väga heades cosplay kostüümides. Ole julge ja registreeri ennast – sa oled tegelikult väga tubli ja su kostüüm on vinge!



REEGLID

Võid teha cosplay ükskõik millisest ametlikust avaldatud meelelahutusallikast. Tegemist võib olla anime või mangaga, aga ei pea olema! Videomängud? Marvel/DC/muud koomiksid? Disney tegelased? Ulme- ja fantaasiafilmid või telesarjad? Tunnustatud veebikoomiksid või kunstiraamatud nagu Sakizou? Sobib! Ainus piirang: tegemist peab olema ametliku ja laiemalt tuntud allikaga – fan fiction ja originaaltegelased ei sobi.

Kui sa pole kindel, kas sinu tegelane on piisavalt ametlik, või sul on küsimusi kostüümireeglite kohta, võta meiega ühendust aadressil cosplay@animatsuri.eu.

Riietus

  1. Kõik festivalil esinejad peavad arvestama riietumisstiiliga, mis sobib avalikus kohas kandmiseks.
  2. Riietumisstiili puhul peab meeles pidama, et külastajate hulgas on ka alaealisi, seega ei tohi kantav riietus olla liialt paljastav. Riietus peab katma vähemalt kubeme-, tuhara- ja rinnapiirkonna.
  3. Minimaalne riietus on bikiinitopp ja lühikesed püksid/seelik. Lühikeste seelikute all on kohustuslik kanda lühikesi pükse. Meie üritusel käivad ka lapsed ehk palun sellega arvestada.
  4. Visuaalne juhend:

Kui peaks juhtuma, et võistluse jaoks planeeritud kostüüm on paljastavam kui festivali reeglitega lubatud, siis palume lavalise esituse ajaks leida võimalus vastav ala katta. Žürii saab olema sellest teadlik ning arvestab sellega kostüümi täpsuse hindamisel. Keeldumise korral on korraldajatel õigus keelduda võistlejat lavale laskmast.

Etteaste

  1. Laval on keelatud kasutada nilbusi, roppusi, vägivalda õhutavaid žeste ja pornograafiat. Kultuuriliste tavade ning ühiskondlike kõlblusnormide vastu eksivad esitused esinemisnimekirja ei pääse. Palume jälgida ühiskonna poolt aktsepteeritud eetilisi norme ja esteetikat.
  2. Kui pärast video esitamist tuleb kavas ette olulisi/suuri muutusi, tuleb sellest cosplay meeskonnale teada anda hiljemalt 11. september kell 23.59 (GMT+3). Video on vajalik selleks, et näeksime esituse sisu, videos ei pea kandma valmis cosplayd.

Laval

  1. Laval on keelatud kasutada sädelust, vedelikke ja muid raskesti eemaldatavaid aineid (mille koristamiseks kulub rohkem kui 1 minut ja ei piisa harjaga pühkimisest). Kui on soov midagi publikusse visata, peab ettevaatlik olema. Keelatud on pürotehnika ning kergesti purunevad esemed.
  2. Laval kasutatavad propsid/rekvisiidid peavad olema ohutud ja nendega ei tohi olla võimalik tekitada kehavigastusi (nüri tera ja plastikmärgistus relvadel*). Lisaks on korraldajatel õigus konfiskeerida kõiki nuge, noalaadseid esemeid ja muid lõikevahendeid, millega on võimalik tekitada kehavigastusi.

*Relvaks loetakse kõiki esemeid, mille käitlemist reguleerib Eesti Vabariigi Relvaseadus (tulirelvad, gaasirelvad, pneumorelvad, heitrelvad, külmrelvad ja elektrišokirelvad).

Igal esinejal ja grupil olenemata grupi suurusest on lubatud lava taha kaasa võtta 1 abiline. Vajadusel saab abi küsida ka cosplay meeskonnalt. Korraldajatena jätame me endale õiguse esinemiste arvu piirata. Ootame kokku 50 etteastet. Kui saadetud avaldusi on kõvasti rohkem kui 50, jätame endale õiguse otsustada, kes lavale pääseb, kasutades infot teie avalduses (eriti tööprotsessi pilte ja videot). Kuna AniMatsuri tunneb endiselt uhkust selle üle, et laseb iga kogemustasemega cosplayeril osaleda, rakendame eelmainitud varianti vaid viimases hädas!



KATEGOORIAD

Kategooria nimiMida hindame?Maksimaalne osalejate arvMaksimumpikkusAvatud ka muude riikide kodanikele?Avatud AniMatsuri vabatahtlikele ja meeskonnale?
DéfiléKostüümi kvaliteet1 – 250-70 sekunditJahJah
LavaetendusKoreograafiaLoomingulisus1 – 63 minutitJahJah
AniMatsuri reisiauhind (ARA)Väga hea üldmulje1Ükskõik mis kategoorias esinesidJah*Ei
The Nordic Cosplay Championship (NCC)Nii kostüümi kvaliteet kui ka koreograafia190-150 sekunditEIJah*
Publiku lemmikFanservice! (Hoida festivali kodukorrale vastav)1 – 6Ükskõik mis kategoorias esinesidJahJah

* Täpsustav info allpool

Märkus: üldiselt tahame autasustada nii paljusid kui vähegi võimalik. See tähendab, et sa ei saa võita kahte kategooriat. (Aga võid võita ühe kategooria ja saada teises 3. koha!) Näiteks ei saa sa võita korraga nii Défilé kui ka Lavaetenduse kategooriat, kuid võid näiteks Défilé võita ning Lavaetenduse kategoorias saada 3. koha.

Meie rahvusvaheline žürii hindab kõiki kategooriaid peale publiku lemmiku. Kohtunikel on samuti võimalus anda eriauhindu oma äranägemise järgi.


KATEGOORIATEST LÄHEMALT

1. Défilé: Hinnatakse eelkõige kostüümi ja osaleja oskust seda laval umbes ühe minuti jooksul võimalikult hästi esitleda. Etteaste pikkus peab jääma 50-70 sekundi vahele. Võib esineda nii üksinda kui ka kahekesi.

Täpsus (40%) ja käsitööoskus (40%) on selles kategoorias kõige olulisemad. Lavaetendus moodustab lõpptulemusest vaid 20%.

2. Lavaetendus: Hinnatakse eelkõige koreograafiat ja/või laval esitatud lugu, kuid kostüümi ei tasu unustada; siin on võistlejatel võimalus oma kujutlusvõimet ja loomingulisust kasutada, et luua lemmikallika põhjal oma lühietendus või tants. Esineda võib kas üksinda või mitmekesi ning kogu etteaste peab jääma 3 minuti piiridesse.

Lavaetendus on kõige olulisem selles kategoorias (50%), kuid hinnatakse ka siiski kostüümi kvaliteeti. Täpsus moodustab lõpptulemusest 25% ning käsitööoskus samuti 25%. 

3. The Nordic Cosplay Championship (NCC): Hinnatakse nii kostüümi kvaliteeti kui ka esinemist. Täpsus, käsitööoskus ja lavaetendus moodustavad kõik 33% koguskoorist. Võitja esindab Eestit Nordic Cosplay Championshipil Rootsis NärConil 2023. aastal.

  • Kostüüm ja selle lisad peavad olema enda valmistatud (mitte valmiskujul poest ostetud), erandiks parukad, jalanõud ja sukad, aluspesu, elektroonika (võib olla valmiskomplekt, ise programmeerima ja kokku panema ei pea). Võistleja peab olema võimeline andma ülevaate, kuidas ta oma kostüümi eri osad valmistas.
  • Kostüüm peab põhinema ametlikul allikal (original content ehk OC-d ja fan-arti põhjal tehtud kostüümid ei ole lubatud)
  • Hinnatakse nii kostüümi kui ka lavalist esitlust.
  • Kostüüm võib olla osalenud varasemalt mõnel teisel võistlusel (v.a. varasem NCC).
  • Võistleja peab olema Eesti kodanik või püsielanik (ehk omama Eesti isikutunnistust ja isikukoodi), peab olema täisealine AniMatsuri toimumise ajaks (17. september 2022) ning peab olema võimeline ja valmis juuli lõpus Rootsi NärConile sõitma (kokku 5 päeva).
  • Võistleja võib olla AniMatsuri meeskonna liige, kuid ei tohi olla seotud cosplay võistluse korraldamisega (ei korraldaja ega vabatahtlik).

3. AniMatsuri reisiauhind (ARA): tegemist on pigem eriauhinna kui erikategooriaga. Kohtunikud valivad välja ühe cosplayeri, kes paistab teiste seast silma – iga etteaste seast – ja kes saab auhinnaks ägeda reisi välismaa festivalile. 

  • Osaleja peab olema Eesti, Läti või Leedu kodanik.
  • Osaleja peab olema vähemalt 18-aastane AniMatsuri toimumise ajaks (17. september 2022).
  • Kostüümile kehtivad üldised AniMatsuri kostüüminõuded, millega saab tutvuda SIIN.
  • Auhinnareisi täpne kuupäev lepitakse kokku võitjaga, kuid reis peab hõlmama 1-2. juulit 2023.
  • Auhind sisaldab edasi-tagasi lennupiletit, majutust ja festivali piletit.
  • Kui cosplay etteaste puhul on tegu cosplay grupiga (kaks või rohkem isikut), siis on registreerimislehel võimalus eraldi ära märkida, kes grupist soovivad osaleda AniMatsuri reisiauhinna kategoorias.
  • Osaleja ei tohi olla AniMatsuri ega UniConi meeskonna liige.

4. Lisaks selgitatakse välja publiku lemmik, kelle valivad salajase hääletuse kaudu välja festivali külastajad. Publiku lemmiku hääletus pole jagatud kategooriate kaupa. Märkus: alates 2017. aastast ei kehti ühe võidu reegel publiku lemmiku tiitlile! See, kes saab kõige rohkem hääli, võidab isegi siis, kui nad on juba midagi muud võitnud. Erandiks on olukord, kui hääled jagunevad võrdselt ja siis langetavad korraldajad otsuse vastavalt viigis olevate võistlejate teistele tulemustele.

Mitmes kategoorias võistlemine on lubatud, aga suurema tähtsusega kategooria (ARA) võitja ei saa võita üheski teises kategoorias.



ISIKUANDMETE KASUTUS

Teie isikuandmeteks loeme: nime, meiliaadressi, telefoninumbrit, kodakondsust/elukohta ja vanust. Lisaks kuuluvad isikuandmete alla ka foto- ja videomaterjal teist.

Registreerimisel antavad andmed

  • Andmetele on ligipääs AniMatsuri peakorraldajatel ja cosplay võistluse korraldajatel (edaspidi Korraldajad).
  • Kategooriad, mille puhul kolmandatele osapooltele infot ei edastata: défilé, lavaetendus, publiku lemmik ja žürii auhinnad.
  • Kategooriad, mille puhul jagatakse kolmandatele osapooltele infot: Nordic Cosplay Competition (edaspidi NCC) ja AniMatsuri reisiauhind.
    • NCC puhul korraldab reisi AniMatsuri meeskond, kuid võitja nimi ja kontaktinfo edastatakse ka NCC korraldajatele.
    • AniMatsuri reisiauhinna võitja puhul korraldab sõidu reisibüroo ning neile edastatakse võitja nimi, kontaktinfo ja kodakondsus/elukoht.
  • Registreerimisvormidel antavaid isikuandmeid (lisaks ka lavanimi) säilitame maksimaalselt 10 aastat, mille möödudes andmed kustutatakse.
  • Teie isikuandmeid kasutame me ainult selle aasta cosplay võistlusega seoses, kuid selle aja jooksul, mil meil teie andmed on, võidakse neid kasutada teie kontakteerumiseks seoses mõne teise ürituse või reklaamiga. Kontakteerujaks on ainult eelpool mainitud Korraldajad ning seda infot ei jagata kolmandatele isikutele ilma osaleja loata.

Festivali ajal ja järel

  • Nii festivali alal ringi käies kui ka laval esinedes võivad esinejad jääda AniMatsuriga seotud fotodele ja videotesse. Nii eraisikute, firmade kui ka korraldajate poolt.
  • AniMatsuri ametlikud fotod ja videod laetakse üles festivaliga seotud sotsiaalmeediasse (Facebook, Instagram, Twitter), Youtube’i ja pildipanka (Flickr).
  • Ametlikke fotosid kasutatakse AniMatsuri kodulehel ja sotsiaalmeedias festivali tegevuste tutvustamiseks.
  • Ametlikke fotosid ja videoid võidakse tulevikus kasutada festivali reklaamimiseks (sotsiaalmeedias, ajakirjanduses, televisioonis jne).
    • Avalduses on võimalus öelda, kui te ei soovi, et teist tehtud fotot või videot kasutatakse reklaamimiseks. Siinkohal palume silmas pidada, et see kehtib ainult juhul, kui pilt on teist või teist koos teie sõpradega. Kui on pildistatud üldist festivali rahvahulka, siis see ei kehti. Kui te selle välja tühjaks jätate, siis me võtame seda kui nõusolekut teist tehtud foto/video kasutamiseks reklaamis.


HINDAMISJUHEND

Hindamisjuhend koosneb kolmest osast: täpsus, käsitööoskus ning esinemine. Algaja cosplay auhinna puhul hinnatakse ka püüdlust.

Täpsus (40%) ja käsitööoskus (40%) on Défilé kategoorias kõige olulisemad. Lavaetendus moodustab lõpptulemusest vaid 20%.

Lavaetendus on kõige olulisem Lavaetenduse kategoorias (50%), kuid hinnatakse siiski ka kostüümi kvaliteeti. Täpsus moodustab lõpptulemusest 25% ning käsitööoskus samuti 25%. 

NCC hindab kõiki kolme kriteeriumi võrdselt (33%).

Kui tegemist on viigiga, on kohtunikel õigus valida, kes kahest kandidaadist on võitja.

Täpsus

  • Kas detailid on õiges suuruses (mõõtmed)? 
  • Kas materjalid sobivad algallika piltidega kokku (kangavärv/tekstuur jt materjalid). Vahel võivad materjalid olla ajalooliselt ebakorrektsed (näiteks lükra kasutamine 15. sajandi kostüümi juures). Kas värvitöö on sooritatud allikale vastavalt? 
  • Üleüldine sarnasus – kas antud kostüüm kehastab karakterit hästi või mitte?
  • Meigi ja paruka vastavust hinnatakse samuti antud kategooria osana. 

Kui midagi näib olevat valesti, võivad kohtunikud küsida esinejalt, miks ta tegi kostüümi antud viisil (näiteks võib-olla cosplayeril allergia mõne materjali vastu (näiteks kontaktläätsed, silikoon, hõbe) või soovis cosplayer muuta kostüümi proportsioonid rohkem oma kehatüübile vastavaks).

Cosplayereid ei hinnata rassi, soo, meditsiiniliste abivahendite, vanuse, kaalu, soolise identiteedi jms põhjal.

AniMatsuril on reeglid esinejatele riietuse osas. Kui cosplayeril on paljastav kostüüm ja selle muutmiseks reeglitele vastavaks on vaja kasutada teisi riietusesemeid (näiteks lühikesed püksid või läbipaistmatud sukad kostüümi all) või on vaja muuta kostüümi rohkem varjavaks, ei hinnata kostüümi seetõttu halvema punktiskooriga.

Käsitööoskus

Kvaliteet:

Õmblemine: õmbluste kvaliteet ja õmblustöö viimistlus (miinuspunktid lahtiste niitide, ebakvaliteetsete õmbluste, hargnevate servade, halva istuvuse eest, mõnel juhul võib olla voodri kasutamine oluline jms). Kohtunikud võivad õmblusi kontrollida (oluline Défilé kategooria puhul).

Meisterdamine: Erinevate tehnikate teostustöö näiteks vahtplasti ja termoplasti (nt Worbla) kasutamise osas, värvimistöö kvaliteet (miinuspunktid lahtise/nähtava liimi, praguneva värvi jms eest). 

  • Tähelepanu väikestele detailidele.
  • Parukate ja meigi kvaliteet, parukate stiliseerimine, rekvisiidid, kohandatud kingad.

Tehnikad: 

  • Konstruktsioonimaterjalide valik (näiteks vahtplast, worbla, puit või papp) ja nende töötlemise viis. 3D printide puhul näiteks, kas cosplayer tegi failid ise või ostis kuskilt – samuti kas cosplayer lasi need printida ja eeltöödelda värvimiseks või tegi selle osa ise.
  • Dekoratsioonide ja kaunistuste meisterdamise detailsus.
  • Kasutatud tehnikate hulk ja kompleksus.

Kohtunikud võivad küsida, mis osad kostüümist on ostetud ning mis oli ise valmistatud. Kostüümi, milles on kasutatud mitmeid ostetud esemeid, hinnatakse madalamalt kui täielikult ise valmistatud kostüümi. 

Miinuspunktid, kui kostüüm laguneb nähtavalt laiali eelhindamise ajal. 

Esinemine

Kõige olulisem Défilé kategoorias:

Lavaetendus peaks kajastama karakterit nii palju kui võimalik, näiteks kasutades erinevaid kehaliigutusi, poose ja fraase, mida karakter võiks öelda. 

*Défilé kategoorias võib kasutada ka paroodiat, kuid see võiks kuidagi algallikaga seotud olla. 

Kõige olulisem Lavaetenduse kategoorias:

Meelelahutuslikkus

Kõige olulisem NCC kategoorias:

Nii karakteri kajastamine kui ka meelelahutus (paroodiad on lubatud!)

Kõigi kategooriate puhul hinnatakse:

  • Lavakasutust: kas lava kasutati võimalikult palju ära? Kas vaatajaskonnal oli võimalik kostüümi näha? Liikumise varieeruvus ning teiste väljendusviiside kasutus.
  • Kas etteaste näeb läbimõelduna ja korralikult harjutatuna välja? 

Kui etteastet peab uuesti esitama tehniliste probleemide või meeskonna tõttu, siis kohtunikud eiravad ebaõnnestunud katset.

Püüdlus

*Hinnatakse vaid algaja cosplay auhinna puhul

Kui palju pidi cosplayer oma kostüümi valmistamise nimel vaeva nägema, kas ta pidi midagi uut õppima, nt kas ta otsis pikka aega ideaalset kangast/pidi kangast üle värvima/kostüümi tükid ümber tegema jne.

Cosplayerilt võidakse küsida, kui kaua ta oma kostüümi kallal töötas ja milliste detailide täitmiseks oli vaja pingutada.