Lihtsalt ja lühidalt öeldes on AniMatsuri jaapani kultuuri huvilistele suunatud festival. Rõhuasetus on Jaapani popkultuuril, mis hõlmab endas animet, mangat (Jaapanis toodetud koomiks), muusikat, arvutimänge, moodi jne. Pikemalt kirjeldades on tegu vabatahtlike poolt kokku pandud kahepäevase üritusega, mille eesmärk on tuua kokku Jaapani-huvilisi Eestist, naaberriikidest ja kaugemaltki. Selle nädalavahetuse jooksul saavad külastajad kuulata huvitavaid ettekandeid, proovida kätt erinevates töötubades, vaadata või võtta osa põnevatest võistlustest ning mis peamine, suhelda teiste kultuurihuvilistega. Festivali korraldajateks on Jaapani-huvilised ise, kes soovivad pakkuda hubast ja kodust kohta teistele omasugustele, olgu nad siis alles oma jalga ukse vahele saavad animefännid või juba tõsimeelsed japanofiilid. Ja kuigi üritus on peaasjalikult suunatud noortele, leidub programmis põnevat ka täiskasvanutele. AniMatsuri eesmärk on pakkuda ühel sügisesel nädalavahetusel mõnusat meelelahutust ja tegevusi sellele ägedale kommuunile, ilma milleta seda üritust ei toimuks.

Ja kuna kahest päevast jääb ilmselgelt liiga väheks, et Jaapani kultuuri tutvustada, on viimastel aastatel AniMatsuri kõrval pead tõstnud teinegi festival – Jaapani kuu. Nelja nädala jooksul septembris ja oktoobris korraldame nii Tartus kui ka Tallinnas erinevaid huvitavaid tegevusi igas vanuses Jaapani kultuurihuvilistele. Toimuvad ettekanded, töötoad, filmiõhtud, video- ja lauamänguõhtud, demonstratsioonid ning ka kontserdid.

Meie sotsiaalmeedias:
Facebooki leht AniMatsuri
Facebooki grupp AniMatsuri Estonia
Instagram @animatsuri_est
Twitter @animatsuri_est

Facebook Jaapani kuu
Instagram @jaapanikuu

Mis on anime ja mis on manga?

Anime (animatsioon) ja manga (koomiksid) on ühed tuntuimad mõisted, mida võib kasutada tänapäeva Jaapani noorte kultuuri iseloomustamiseks. Mis teeb need kaks mõistet erinevaks läänes toodetud animatsioonist või koomiksitest, on laiem žanrivalik (lastesaadetest ulmeni, komöödiast võitluskunstideni), kaunis ja detailne visuaalne külg ning tegelaste mitmekülgsus (maailm ei ole alati must-valge hea ja kurja vaheline võitlus).

Selline mitmekülgsus on inspireerinud ka Hollywoodi. Tuntud filmitriloogia „Matrix” loojad vennad Wachowskid on öelnud, et filmiseeria suureks inspiratsiooniks on olnud Mamoru Oshii režii all 1995. aastal valminud kultusanime „Ghost in the Shell”. Koostöö Hollywoodi ja Jaapani animaatorite vahel on toonud vaatajateni DC ning Marveli koomiksite kangelaste põhjal valminud teosed nagu „Batman”, „Wolverine” ja „Iron Man”.

Jaapan on ühtlasi üks suurimaid ja edukamaid animatsioonitootjaid maailmas. Turuväärtust hinnatakse animel ainuüksi USA-s 334 miljonile eurole. Mangad on sarnases olukorras, kuigi vähempopulaarsed. Jaapanis seevastu on aga mangaturg tunduvalt laiem, olles 2007. aastal 3,2 miljardit eurot.

Suur mõju on lisaks animele ja mangale ka Jaapani mängutootjatel. Paljud on tuttavad selliste mängukonsoolidega nagu Sony PlayStation või Nintendo Wii ning sääraste mängudega nagu Super Mario, Final Fantasy (fantaasiamängude alal üks edukamaid standardiloojaid), Pokémon, Resident Evil, MegaMan ja paljud teised.

AniMatsuri korraldajaks on 2005. aastal Tartus asutatud MTÜ Jaapani kultuuriklubi Asashio.