Käesoleval lehel tutvustame lähemalt auväärt kohtunikke, kes meie festivali cosplay võistlust hindavad.

Bigby Wolf jäädvustatud Ali Jehadi poolt.

LUPIN

Facebook / Instagram

Tervitus! Olen Lupin, 32-aastane naissoost cosplayer Skandinaavia riigist Taanist. 

Igapäevaelus õpin filmi- ja televisioonitehnikuks, mis tähendab, et kõik mu töötunnid on seotud dokumentaalide ja lühifilmide tegemisega, kus löön kaasa fotograafi või monteerijana. Lisaks cosplayle armastan end unustada PlayStationi mängudesse või joonistamisse ning foto- ja videotöötlusse. Mu loominguline mõttemaailm töötab alati ning mulle meeldib koristamise või nõudepesu ajal laulda ja tantsida.

Minu jaoks on parim asi cosplay juures transformatsioon. Kõik see põnevus, mis kaasneb enda muutmisega väljamõeldud tegelasteks, aga ka austusavaldus nimetet tegelaste loojatele. Cosplayle pühendumine tekitab nii palju emotsioone, eriti kui keskenduda cosplay etteaste loomisele ja tegelaste tundmaõppimisele, et neid hästi ellu äratada ja näidata publikule, miks SINA armastad seda tegelast, sarja, filmi, koomiksit jne. Seega olen rohkem esineja cosplayer kui meisterdaja; elan näitlemise ja etteaste detailide nimel ning pööran tähelepanu sellele, kuidas esineja otsustab oma kostüümi laval kasutada.

Olen saanud au esindada oma riiki Jaapanis ja rohkem kui korra ka prantsuse ja hispaania publiku ees, niisiis ootan põnevusega võimalust kogeda cosplay kommuuni täiesti uut osa. Minu viimased sõnad enne meie kohtumist: õpi oma kogemustest, tee rohkelt vigu, hinda õpitut ja koge nii palju kui vähegi võimalik. Aga mis peamine – ära unusta nautida seda, mida oled otsustanud teha, ja usu oma unistustesse. 

Lupin teeb ettekande cosplay etteaste kunstist laupäeval, 28. septembril kell 13.45 ruumis Parrot ja seal õpitut saab rakendada samanimelises töötoas laupäeval kell 16.15 ruumis Struve I.


Xenomorph jäädvustatud Anna Vikmanise poolt.

PILERUD’S COSPLAY

Facebook / koduleht

Minu piletiks imelisse cosplay-maailma oli seik aastal 2011, kui täitsin oma lapsepõlveunistuse saada Stormtrooperiks Star Warsist. Hankisin komplekti, panin kostüümi kokku ja liitusin ülemaailmse heategevus- ja cosplayorganisatsiooni 501st Legioniga. See on tänaseni minu baasiks ja olen selle kaudu tutvunud inimestega kogu maailmast.

Pärast Stormtrooperit hakkas mu kostüümikogu kiirelt kasvama (umbes kaks ühe aasta kohta). Mõned ehitasin algusest lõpuni, mõned ostsin ja mõned osaliselt ostetud ja osaliselt meisterdatud. Minu tuntuimad kostüümid on Space Marine (Warhammer 40,000), Xenomorph (Alien) ja Benny (The LEGO Movie). Need kostüümid olen teinud täiesti ise ja armastan neid üritustel kanda. Kahjuks on nendega nende suuruse tõttu raske reisida.

Olen osalenud mitmetel võistlustel nagu Swedish Cosplay Championships, Nordic Cosplay Championships ja EuroCosplay. Olen Rootsis ja NCC-l olnud kohtunik, samuti mitmel kohalikul ja välisüritusel.

Viimasel ajal olen hakanud oma cosplay hobi siduma professionaalse filmitegemisega, produtseerides enda esimest täispikka filmi, milles esinevad mitmed väljamõeldud olendid. Kaasan protsessi mitmeid andekaid inimesi, kellega olen aastate jooksul tutvunud, et teha koos midagi lahedat. Filmi pealkirjaks on “Call of the Unseen” ja see valmib loodetavasti 2020. aasta jooksul.

Pilerud räägib cosplay jaoks suurte rüüde valmistamisest laupäeval, 28. septembril kell 16.15 ruumis Parrot.


Loki jäädvustatud MLC Foto poolt.

ASGARDIAN FRAUD

Facebook / Instagram

Olen kostüümikunstnik ja cosplayer Poolast. Alustasin cosplaymist 2010 kandis ja nüüdseks pole see ainult mu kirg, vaid ka mu tulevik – teen teatri- ja telelavastuste jaoks tellimustöödena kostüüme. Olen Poolat EuroCosplayl esindanud kaks korda, kuigi viimasel paaril aastal olen kommuunis rohkem esinenud võistluste kohtunikuna. See on mul võimaldanud tutvuda paljude andekate kunstnikega ja reisida erinevatesse riikidesse – on hämmastav, kui omalaadne iga kommuun on!

Mu kirg ja karjäär keskenduvad õmblemisele, aga cosplays spetsialiseerun elukakostüümidele ja -maskidele – mulle meeldib igal võimalusel katsetada uusi töövõtteid ja materjale ning elukakostüümide puhul mul vaevalt uutest ideedest puudust tuleb! Usun väga, et cosplay on fantastiline väljund, mis puhub uusi tuuli kostüümikunstitööstusesse kõigi uute töövõtete, lõigete ja loominguliste probleemilahendustega, mida toovad endaga kaasa niivõrd keerulised modellid. Sestap ootan põnevusega teie ägedate kostüümide nägemist AniMatsuril! Olen Eestis esimest korda ja tahan väga kõigiga kohtuda, sest olen festivalist nii palju head kuulnud!

Julgustavad sõnad neile, kes mõtlevad cosplayga alustamisele:
“Ära karda alustada ja ära pelga vigu teha – ja mitte ainult alguses, vaid kogu aeg -, sest see on osa õpikõverast. Kõige olulisem on asi lõpule viia, et sulle ei tekiks virn poolikuid projekte lihtsalt sellepärast, et sa ei julge nendega edasi tegeleda. Cosplay on fantastiline, sest pakub sulle nii palju eri viise ja loomingulisi väljundeid, millega katsetada ja endale sobiv leida. Keera käkke kokku, tee vigu – inimesed võivad su kostüümil näha lahtiseid niite, aga samamoodi näevad nad kirge, mille kostüümi tegemisse panid! Proovi kõike, mida kommuun pakub! Ja kes teab? Ühel heal päeval võid just sina olla disaineriks kostüümidele, mida järgmine generatsioon elevusega cosplayb!”

Asgardian Fraud teeb ettekande suurte elukakostüümide planeerimise, tegemise ja kandmise kohta laupäeval, 28. septembril kell 17.30 ruumis Parrot.